В Україні немає місця схожого на це. Знайомтеся: Центр спадщини Вигодської вузькоколійки

Туристичною Асоціацією Івано-Франківщини створено ще один туристичний об’єкт, що може в майбутньому змінити життя місцевих громад довкола нього.

Найстаріша діюча вузькоколійка України у селищі Вигода Долинського району Івано-Франківської області – предмет гордості місцевих громад та водночас, чудовий привід для туристів, щоб відвідати Вигоду та місцевість навколо, пізнати місцеву природу та культуру й насолодитися активним відпочинком. Для груп відвідувачів Карпатський трамвай давно став улюбленим кількагодинним дозвіллям. Проте ця унікальна місцева атракція так і не стала ключовим інструментом розвитку для тутешніх громад (селище Вигода, села Старий та Новий Мізунь, селище Вишків та ін). Для того, щоб туризм довкола Вигоди розвивався, відвідувачі колії мають затримуватися тут хоча би на день, селитися у зелених садибах, замовляти традиційну місцеву їжу, сплачувати за послуги місцевим гідам, знавцям лісів, боліт та бойківських традицій. Такі відвідувачі зазвичай планують свої подорожі самостійно (сім’ї, одинокі туристи чи невеликі товариства) і не мають відношення до організованих груп, що доправляються до Вигоди цілими автобусами й так само організовано того ж дня повертаються назад. Найчастіше – вони вже проживають у віддалених санаторіях чи базах відпочинку.

Тож, яким чином заохотити бажаного туриста затриматися у Вигоді? Що, крім Карпатського трамваю, може стати додатковою причиною його приїзду? Які ресурси для створення нових туристичних продуктів має місцева громада? – ці та багато інших запитань виникли у команди ТАІФ, коли Вигодські ентузіасти звернулися до неї за допомогою у плануванні перспектив розвитку Вигодської вузькоколійки…

Наша команда дослідила ситуацію у Вигоді і зіштовхнулася з несподіваним відкриттям. Маючи у своєму розпорядженні унікальну будівлю, споруджену ще у 1855 році, – колишню резиденцію засновника Вигодської вузькоколійки австрійського барона Леопольда фон Поппера, – громада фактично володіла значним ресурсом, який не використовувала. Це був забутий архітектурний об’єкт, який донедавна знаходився у критичному стані. Під час радянської епохи будинок був трансформований у сільський клуб. Ця трансформація зашкодила будівлі, половина якої останні 30 років просто пустувала. Інша половина і зараз належить сільській бібліотеці. Лише у 2008 році дві кімнати були впорядковані та надані місцевому відділку міліції. Проте приміщення і далі використовувалося мало, та до 2013 року прийшло в повний занепад.

Будівля була ніби створена для того, щоб у ній організувати центр спадщини найстарішої діючої вузькоколійки в Карпатах та цим самим, врешті-решт, досягти бажаного для громади розвитку туризму. Створення центру спадщини стало одним із завдань проекту Туристичної Асоціації Івано-Франківщини «Карпатські вузькоколійки», що тривав з листопада 2013 до грудня 2015 року. Проект здійснювався за підтримки ЄС у партнерстві з Івано-Франківською облдержадміністрацією, Вигодською селищною радою та Адміністрацією Марамуреського гірського природного парку, у розпорядженні якого є старовинний паротяг Моканіта, що курсує вузькоколійкою, прокладеною у гірському карпатському селищі Вішеу-де-Сус.

Так розпочалася історія інтерактивного інтерпретаційного візит-центру – Центру спадщини вузькоколійки у маленькому селищі Вигода, що з кожним днем стає все більш відомим серед відвідувачів та все більш потрібним і важливим у своїй та сусідніх громадах.

В рамках проекту здійснено реконструкцію будівлі, створено концептуальний дизайн інтерпретаційної експозиції, виготовлено та встановлено експозиційні стенди, що дозволяють у формі ігор та логічних завдань пізнати місцеву природу та зокрема лісову екосистему Карпат, місцеву історію – розвиток лісової та деревообробної промисловості довкола Вигоди, виникнення Вигодської вузькоколійки, етнографію, народні ремесла тощо.

Невід’ємною частиною експозиції є унікальний фільм, спеціально створений в рамках проекту, перекладений та озвучений 5-ма мовами. Фільм транслюється виключно в сучасному кінозалі центру та за неповних 30 хвилин подає повну картину місцевості – від зародження життя до сьогодення. Ні фільм, ні експозицію не можна переглянути в інтернеті. Відвідувач має завітати до центру сам і саме там познайомитися з усім, що є в ньому.

Центр може надавати усю необхідну інформацію про місцеві атракції, допомагати у бронюванні житла чи орендувати спорядження для активного туризму. У крамниці центру можна придбати мапи, іншу інтерпретаційну літературу, автентичні карпатські сувеніри. При центрі навіть створена природнича школа для юних відвідувачів, щоб його діяльність не припинялася у період міжсезоння.

На сьогодні в українських Карпатах немає місця, схожого на Центр спадщини Вигодської вузькоколійки. Навряд чи знайдеться музей чи візит-центр з таким різноманіттям інтерпретаційних засобів місцевої природи та етнографії. До прикладу, реалістичний паротяг, на якому можна майже по-справжньому проїхатися давнім маршрутом Вигодської вузькоколійки…

Експертами Туристичної Асоціації Івано-Франківщини в рамках проекту було розроблено бізнес-план для Центру спадщини, проведено маркетингове дослідження для просування атракції та навчання місцевих постачальників туристичних послуг і персоналу центру. У бізнес плані визначено основні послуги, які надаються відвідувачам, вирахувано максимальне навантаження та розроблено план управління потоками відвідувачів. Також розраховано очікувані прибутки та визначено економічний ефект для громади селища Вигода. Саме бізнес план допоміг команді Центру спадщини успішно стартувати та отримати бажаний економічний ефект уже в перші місяці роботи.

За словами директора Центру спадщини, лише за перші три місяці роботи його відвідали вже близько 3500 відвідувачів, серед них туристи із Польщі, Франції, Угорщини, Італії, Латвії, Австрії та Білорусі. Частіше всього Центр відвідують діти та сім’ї, також багато груп, офіційних делегацій. Успіх проекту доводять прибутки, що зросли в 4 рази з моменту відкриття. Також Центр посів достойне місце для громади Вигоди, учні активно долучаються до волонтерської діяльності.

Поява цього об’єкту стимулює громаду створювати нові туристичні продукти: ДП «Вигодське лісове господарство» невдовзі відкриває алею казкових героїв у парку навпроти центру спадщини, Вигодська селищна рада здійснила благоустрій місцевої набережної річок Мізунка та Свіча. Туристи, що відпочивають в місцевих садибах, мінімум день свого перебування присвячують відвідинам Центру спадщини і таким чином довше користуються туристичними послугами у місцевих громадах. В майбутньому завдяки центру з’являться нові туристичні маршрути. Центр став також прикладом успішного приватно-публічного партнерства, який в подальшому може бути наслідуваний в інших громадах і не лише в Україні.

Читайте також

Перший в Україні еко-туристичний візит-центр ...

6 May 2018

Історичний гомін минулого в новітніх ...

6 May 2018

Природні маршрути Східних Карпат: крок ...

6 May 2018

Натхненні ідеї, унікальні рішення, сталі результати

ПІДТРИМАЙТЕ НАС

Наші
контакти