Міжнародна сесія туроператорів: спільні можливості пропозицій чотирьох країн від ‘Go52 Heritage Weekends’

«Все, що ми можемо зробити зараз – ми робимо», – такий був лейтмотив онлайн зустрічі за участю в’їзних внутрішніх туроператорів Угорщини, Словаччини, Румунії та України 14 грудня 2020 року.

Зустріч була організована головним виконавцем проекту – Туристичною Асоціацією Івано-Франківщини з природу завершення чотирьох майстерень (турів) туроператорів з метою тестування нових продуктів живої спадщини ‘Go52HeritageWeekends’, створених в межах проекту «52 стилі життя в Карпатах: відродження традиційних культур праці». Під час зустрічі кожен з транскордонних партнерів проекту зробив коротку презентацію майстерні туроператорів, організованих у цільовому регіоні проекту.

Так в Україні майстерня тривала 9-15 жовтня 2020 р. Туроператори мали змогу ознайомитися з 9-ма з 13 продуктів, заснованих на живій спадщині Івано-Франківської області. Вони відвідали 13 локацій гірських громад (це не навмисний збіг з кількістю продуктів, розроблених для Українського споживача), в т.ч. с. Спас Коломийського району, с. Космач, м. Косів, селище Верховину та присілок Синиці й село Зелена на Івано-Франківщині, а також селище Вигода, Новошин, Шевченкове, Старий та Новий Мізунь на Долинщині. Родзинкою української подорожі, на думку туроператорів, була щирість й автентичність кожного з відвіданих носіїв живої спадщини та відчуття справжнього відпочинку, адже тебе огортають турботою, ти споживаєш смачну органічну їжу, відновлюєшся серед карпатської природи та збагачуєш свій досвід несподіваними відкриттями. Такі відкриття спадщини – зустріч наречених на конях під час справжнього гуцульського весілля у Космачі, музей зільництва (майже знахарства) у Спасі, сходження на полонину Кринта під гуцульський ритуальний спів-«игиканнє», приготування й куштування страв бойківської кухні, що в роті тануть, і безліч іншого, що асоціюється саме з Українською пропозицію 13 вікенд-турів.

Майстерня для туроператорів в Румунії тривала 14-18 жовтня 2020 року та охопила два цільових регіони – повіт Марамуреш та Сату Маре, де румунські туроператори ознайомилися з 16-ма з 26 новостворених продуктів живою спадщиною (їх буде по 13 у кожному повіті). Учасники туру відвідували живі музеї – оселі майстрів, де знайомилися з ремеслами місцевих мешканців та навіть створювали шкіряні макраме, предмети декору з лози – все в традиціях народних німецьких майстрів (швабів), що споконвіку заселяють окремі поселення повіту Сату-Маре і зберегли традиційні культури праці та веселі танці. Тур поєднував досвід живої спадщини з відкриттям вражаючого архітектурного спадку Сату-Маре, як-то вежа Ардуд чи винні погреби в Кареї, й залишки споруд прадавніх мешканців Сату-Маре – даків. Румунський традиційний костюм, вражаюча колекція ляльок та витонченої кераміки відкрилася туроператорам у районі Негрешті Оаш. Два дні туру були присвячені відвідинам місцевостей фантастичної цивілізації дерева та цілковито особливих культур праці, пов’язаних з деревом – повіту Марамуреш. Серед цих культур – створення барвистих надгробків на справжньому цвинтарі в з ілюстраціями життєвих історій (знаменитий «Веселий цвинтар»), церкви спадщини ЮНЕСКО та зустріч зі зберігачами цієї спадщини у їхньому повсякденні. 

У Словаччині майстерня проходила 6-11 жовтня 2020 р. для 6 туроператорів  країни. Тур охопив 4 локації, з багатою пропозицією атракцій, заснованих на місцевих культурах праці, унікальних пам’ятках історії та природи. Учасники з першого дня долучилися до історії старих ремесел: крутили на гончарному крузі власний глиняний виріб, стріляли справжніми стрілами з рукотворних луків у майстерні та дізнаватися факти про історію чи теорію їх виробництва. Пострілом в «яблучко», безумовно, був середньовічний обід у замку Кошице. Наступного дня учасники туру провели в середньовічному зерносховищі Ґранаріум, замішуючи пухнасте тісто для ароматного домашнього хліба, випеченого у традиційній кам’яній печі, самі готували традиційну їжу. Відвідавши Токай, вони спробували себе у виноробстві, і навіть активно прикладали руку до робіт з реконструкції замку над селом Вінне, обертаючи дерев’яний кран.

Під час туру Угорщиною 28-29 жовтня 2020 р. угорські туроператори відвідали місцевість Земплін, відому як земля культури та природи однаково прекрасна у будь-який сезон, де також локалізуються новостворені продукти живої спадщини Go52. Подорожуючи впродовж трьох днів, туроператори особисто познайомилися з 13 зберігачами традиційних культур праці, навколо яких і сформовано угорську вікенд-пропозицію спадщини. Ці гостинні та талановиті люди: майстер традиційної гуральні, бондар, місцевий фермер, пасічник, винороб, виробник варення та органічних сухофруктів, пекар, різьбяр по дереву, мельник, священник і навіть, так званий «ельф» лісу, котрий достеменно знає найвіддаленіший закуток свого лісу і готовий поділитися цими знаннями. Кожен з цих тринадцяти господарів планує приймати зацікавлених у їхньому стилі життя туристів, вводити в курс свого ремесла і навіть перетворить гостя на свого помічника, при спільному бажанні. Угорська пропозиція – для тих, хто не поспішає, прагне спокійної релаксації у гарному затишному місці з можливістю оволодіння навичками предків на додачу. Двох днів вихідних має вистачити, щоб роззирнутися довкола, перезавантажитися і насолодитися спілкуванням з одною унікальною родиною чи людиною.

Учасники онлайн-зустрічі відзначили цінність як регіональних компонентів пропозиції, так і можливості поєднати її елементи для більш тривалих транскордонних подорожей туристів цільових країн. Вони також прогнозують особливий інтерес та значну затребуваність пропозиції Go52 для внутрішніх відвідувачів у найближчі час, коли діють і будуть діяти у близькому майбутньому обмеження пов’язані з пандемією COVID19, тому вже зараз готові просувати як окремі внутрішні продукти, так і спільні маршрути цікаві туристам по різний бік кордону.

Онлайн-сесія для налагодження співпраці між туроператорами організована в межах проекту «52 способи життя в Карпатах: відродження традиційних культур праці», що виконується з жовтня 2019 року Туристичною Асоціацією Івано-Франківщини за співфінансування ЄС в рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на 2014-2020 роки. Партнерами проекту є Торгово-промислова палата повіту Сату-Маре (Румунія), Кошицька регіональна організація туризму (Словаччина), Туристична організація ABA (Угорщина) та управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА. В межах проекту створюється цілорічна пропозиція продуктів (турів вихідного дня) заснованих на живій спадщині (стилі життя та зникаючих культурах праці) цільових регіонів проекту – Івано-Франківської й Закарпатської області України, повіту Марамуреш та Сату-Маре Румунії, Медьє Боршод-Абауй-Земплін й Саболч-Сатмар-Берег Угорщини, країв Кошице та Пряшів Словаччини. Детально про проект – тут: https://bit.ly/34hJxhT.

Проект  “52 стилі життя в Карпатах: відродження традиційних культур праці” виконується Туристичною Асоціацією Івано-Франківщини у партнерстві з Торгово-промисловою палатою повіту Сату-Маре (Румунія), Кошицькою регіональною організацією туризму (Словаччина), Туристичною організацією ABA (Угорщина) та управлінням міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА (Україна) і співфінансується ЄС в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 (www.huskroua-cbc.net).

Період реалізації проекту: 25 жовтня 2019 – 24 жовтня 2021.

Загальний бюджет проекту – 576,081.52 Євро.

Офіс проекту в Україні: вул. Дністровська, 26, Івано-Франківськ, 76018.: +38 0342 720232, e-mail: office@www.taif.org.ua, www.www.taif.org.ua

Читайте також

Підсумковий реліз про проект «Об’єднані ...

29 December 2023

Громадське обговорення в рамках проекту ...

17 November 2023

ПІДСУМКИ ДРУГОЇ ТРАНСКОРДОННОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНІ ...

6 September 2023

ЗАПРОШЕННЯ НА ТРАНСКОРДОННУ ПРОФЕСІЙНУ МАЙСТЕРЮ

27 July 2023

Натхненні ідеї, унікальні рішення, сталі результати

ПІДТРИМАЙТЕ НАС

Наші
контакти