Гаряча пропозиція: навчання практикам проактивності для рідного міста.

Стартував набір на участь в “Франківській майстерні” та “Краматорській майстерні” – “сестринських” програмах неформальної громадянської освіти для наступного покоління проактивних спільнот Краматорська та Івано-Франківська.

Відчуваєш, що маєш ідеї для покращення життя у Краматорську чи Франківську? Відчуваєш себе готовим їх реалізовувати, але потребуєш для цього додаткових знань, навичок та спільноти однодумців? Відчуваєш динаміку міста, спостерігаєш за чисельними подіями, долучаєшся до участі в них, але вже готовий/-а творити щось своє? Шукаєш саме твою сферу, в якій хочеться розвиватися, та відчуваєш потребу в живих знаннях та розвитку компетенцій, які дійсно важливі в сьогоднішньому (та завтрашньому) світі? Хочеш та плануєш набувати практичні навички та корисні зв’язки через реалізацію власних проектів та ініціатив на користь міської громади? Тобі тобі точно до нас!

•Тож, якщо ти готовий/-а майструвати себе, ідеї, місто протягом півроку,
•якщо ти хочеш зустріти однодумців та надихаючу спільноту,
•якщо тебе мотивує ідея познайомитися з такими самими шаленими та відкритими активістами з Краматорська чи Франківську,

… тоді тобі до нас! Адже Краматорська Майстерня та Франківська Майстерня – це особливі освітні програми / навчальні подорожі / шляхи власного розвитку, які реалізуються з душею та за інтерактивною методологією ГО “Інша Освіта”. Ці дві навчальні інкубаційні програми створені для всіх тих, хто бачить себе в майбутньому в ролі свідомих громадян, активних батьків, активістів та активісток своїх міст, соціальних інноваторів/-рок, але які наразі роблять лише перші кроки на цьому шляху та потребують знань, контактів та підтримки.

Особливим в цих програмах є ще й те, що вони є “сестринськими” або дзеркальними. Це означає, що учасники та учасниці в обох містах працюватимуть одночасно, за схожими навчальними програмами, над схожими місцевими проблемами та зі схожими командами тренерів та координаторів. Протягом всієї програми учасники та учасниці будуть в постійному онлайн-обміні, а зустрінуться оффлайн та разом презентують результати роботи в двох містах на заключній зустрічі програми в Івано-Франківську.

Чому Івано-Франківськ та Краматорськ?

Тому що ці міста такі різні та такі схожі.

Вони різні за своєю історією, поточним етапом розвитку та тими викликами, які наразі стоять перед містом. Івано-Франківськ народжує унікальні для України (і не тільки) проекти, тут народжують соціальні інновації, водночас, місто зберігає свою станіславівську затишність та атмосферність – завдяки геометрії міста та завдяки стилю відносин в міській громаді. Краматорськ має великий потенціал стати центром нової прогресивної Донеччини, але тут все ще відчувається (пост)конфліктна травма, яка природньо породжує недовіру та розділяє місцеву громаду. Краматорськ є відносно молодим містом, колективна історія якого базується на (пост)радянському індустріальному міфі та якій не вистачає тривалості та спадковості.

Вони схожі, бо в цих містах дихається вільно. І в Івано-Франківську, і в Краматорську відчувається той самий wind of change та те саме “вікно можливостей”. Обидва міста потребують нових ідей та нового покоління проактивних громадян, які допоможуть реалізувати цей потенціал та стануть “спадкоємцями” розвитку цих міст. Окрім того, Івано-Франківськ та Краматорськ є схожими за розміром та кількістю населення, та й загалом, ці два міста видаються нам ідеальними кандидатами на ще одну пару міст-побратимів.

З чого складатимуться навчальні програми “Краматорської майстерні” та “Франківської майстерні”?

В рамках обох навчальних учасники та учасниці зможуть пропрацювати цілу низку таких важливих компетенцій та навичок, як

•проектний менеджмент та планування процесів і часу;
•проактивна позиція та підприємницькій підхід в широкому розумінні (підприємницький підхід в вирішенні соціальних викликів);
•(само)рефлексія, культура помилок та навички навчання протягом всього життя;
•робота в команді, навички співробітництва та партнерства;
•відповідальне лідерство;
•критичне мислення та аналітичні навички планування;
•партисипативний підхід до планування та реалізації проектів, мобілізація громади та анімація громад;
•внутрішня та зовнішня комунікація.

На учасників та учасниць з обох міст чекає інтенсивний 6-місячний календар навчання та практики за супроводження досвідчених однодумців.

Календар програми “Франківської Майстерні”:

•13 -17 червня – майстерня ідей: стартова 5-денна виїзна сесія-тренінг для знайомства, глибинної роботи над власними цінностями та компетенціями та для розробки майбутніх ідей неприбуткових проектів для локальних спільнот;
•20-22 липня -майстернія дій: тренінг з управління проектами
•реалізація власного неприбуткового проекту за менторської підтримки;
•27 листопада-02 грудня – майстерня досвіду: оцінка навчального процесу, оцінка результату втіленних ідей, фінальна презентація проектів та святкування успіхів.
Календар програми “Краматорської Майстерні”:

•19 – 23 липня – майстерня ідей: стартова 5-денна виїзна сесія-тренінг для знайомства, глибинної роботи над власними цінностями та компетенціями та для розробки майбутніх ідей неприбуткових проектів для локальних спільнот;
•24-26 серпня -майстернія дій: тренінг з управління проектами
•реалізація власного неприбуткового проекту за менторської підтримки;
•27 листопада-02 грудня – майстерня досвіду: оцінка навчального процесу, оцінка результату втіленних ідей, фінальна презентація проектів та святкування успіхів.

Хто може взяти участь в програмах “Краматорської майстерні” та “Франківської майстерні”?

До участі в кожному з міст буде відібрано по 25 учасників та учасниць, які інвестуватимуть в цей проект свій час, розум та креативність. Ми шукаємо тих учасників та учасниць віком 18-30 років, які:

•постійно проживають в Івано-Франківську або Краматорську
•мають достатньо часу та готові брати участь у всіх етапах та навчальних заходах програми та навчальних сесій (див. календар вище);
•вмотивовані навчатися, змінювати та змінюватися;
•шукають однодумців та хочуть бути частиною проактивної проактивної спільноти;
•хочуть втілювати корисні ідеї для свого оточення;
•не обов’язково мають досвід учасників у схожих заходах та проектах. Нам цікаво знайомитись з новими особистостями та підтримувати саме нове покоління!

Як стати учасником чи учасницею “Краматорської майстерні” чи “Франківської майстерні”?

Для подачі заявки на участь у “Франківській майстерні” треба до 1 червня (включно) заповнити форму заявки за посиланням. До цього ж часу ми приймаємо рекомендації від випускників “Франківської майстерні” на мейл maysternya@insha-osvita.org. Результати будуть відомі до 5 червня 2018.

Для подачі заявки на участь у “Краматорській майстерні” треба до 16 червня (включно) заповнити форму заявки за посиланням. Результати будуть відомі до 26 червня 2018.

Хто реалізує програми “Краматорської майстерні” чи “Франківської майстерні”?

“Франківська майстерня” та “Краматорська майстерня” об’єднані проектом “Connect: Bridges for sustainable communities of grass-root community animators from Western and Eastern Ukraine”, який має на меті будувати та підтримувати зв’язки між новим поколінням низового активізму у Франківську та Краматорську та реалізується ГО”Інша Освіта” за підтримки Посольства Фінляндії в Україні.

За додатковими питаннями звертайтесь за мейлом: maysternya@insha-osvita.org або пишіть на наші Facebook-сторінки (“Франківська майстерня” та “Краматорська майстерня”).

Читайте також

Підсумковий реліз про проект «Об’єднані ...

29 December 2023

Громадське обговорення в рамках проекту ...

17 November 2023

ПІДСУМКИ ДРУГОЇ ТРАНСКОРДОННОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНІ ...

6 September 2023

ЗАПРОШЕННЯ НА ТРАНСКОРДОННУ ПРОФЕСІЙНУ МАЙСТЕРЮ

27 July 2023

Натхненні ідеї, унікальні рішення, сталі результати

ПІДТРИМАЙТЕ НАС

Наші
контакти